sobota, 5 grudnia 2015

Wege burger

Problemem faceta wegetarianina a w każdym moim to po prostu zjeść konkretnie i na szybko. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest  właśnie wege burger. Przepis zaczerpnąłem z książki Jadłonomia.  Delikatnie zmodyfikowany.

Składniki:

2 szklanki buraków, startych na tarce o grubych oczkach
1 czerwona cebula (posiekana bardzo drobno)
2 ząbki czosnku (posiekany bardzo drobno lub zgnieciony praską)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (odpowiednik 1 szklanki suchej kaszy)
1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, orkiszowej lub gryczanej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
sól
czarny pieprz

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Skraplamy dłonie olejem i porządnie wyrabiamy całość przez 3-6 minut - do uzyskania jednolitej masy.
Włączamy piekarnik i nastawiamy na 200 *C.
Formujemy burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut, a potem przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 5-8 minut.

Smacznego


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz