poniedziałek, 7 października 2013

Mleko sojowe

Witam
Dzisiaj przedstawię wam sposob w jaki robię mleko sojowe. Caly proces nagrałem na filmiku.

Potrzebne składniki :
- Soja 350g lub 1,5 szklanki. Taka ilość soi  jest w paczce, którą a kupuje w markecie i na takiej nauczyłem się robić.
- 2 cukry waniliowe

Najpierw zalewamy soje wodą i odstawiamy na ok 10 godzin. Wody powinno być 3 razy więcej niż soi. Ja soje odstawiam do lodówki. Zauważyłem, ze jak poleży w lodowce to podczas obróbki cieplnej szybciej przestaje kipieć.

Gdy już mamy namoczoną soję płuczemy ja dokładnie i miksujemy ja na papkę dodając kubek wody. Papka powinna być płynna. Jeśli jest za gęsta oznacza to, że dodaliśmy za mało wody. Najlepiej użyć do tego blendera. Gdy już przerobiliśmy całą soję przystępujemy dogotowania. Podczas gotowania pamiętamy o mieszaniu, oraz o tym, że mleko sojowe kipi tak samo jak mleko krowie. W tym celu musimy mieć przygotowany kubek wody do polewania podnoszącego się mleka. Mleko powinno przestać kipieć po 4-5 cyklach. Wtedy gotujemy je jeszcze ok 30 min na wolnym ogniu.
Po tym czasie mleko oddzielamy od stałej części tzw. okary. Okarę przyciskamy czymś ciężkim żeby ją odsączyć. Możemy ją później wykorzystać do robienia np ciastek.
Na koniec do mleka dodajemy cukier waniliowy i mleko gotowe. Cukier jest opcjonalny. Mleko sojowe ma specyficzny smak a cukier waniliowy powoduje, że jest ono lepsze w smaku.

Poniżej zamieszczam filmik.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz