Potrzebne składniki:
100g czekolady (użyliśmy gorzkiej)
40g masła (kopiasta łyżka do zupy, będzie zdjęcie)
2 jajka
1 łyżka cukru pudru.
W pierwszej kolejności łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka.
Rączki przy tym mogą się pobrudzić :)
Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady w rondelku. W tym celu bierzemy inny garnek i gotujemy w nim wodę. Gdy woda zagotuje się wkładamy nasz rondelek do gorącej wody i w ten sposób czekolada rozpuszcza się.
Gdy czekolada jest już w postaci płynnej dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 40g masła to mniej więcej kopiasta łyżka stołowa. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do naszej czekolady i mieszamy. Białka natomiast wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę i po dodaniu do naszej masy mieszamy.
Po wymieszaniu przekładamy do miseczek, pucharków lub jakiś innych pojemników. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Udekorować można przed lub po wyjęciu z lodówki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz