piątek, 26 czerwca 2015

Mus czekoladowy

Na 5 urodziny moja córka dostała od przyjaciół z przedszkola książkę kucharską i chciała abyśmy wykonali z niej coś. Wybór padł na mus czekoladowy.

Potrzebne składniki:
100g czekolady (użyliśmy gorzkiej)
40g masła (kopiasta łyżka do zupy, będzie zdjęcie)
2 jajka
1 łyżka cukru pudru.

W pierwszej kolejności łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka.


Rączki przy tym mogą się pobrudzić :)


Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady w rondelku. W tym celu bierzemy inny garnek i gotujemy w nim wodę. Gdy woda zagotuje się wkładamy nasz rondelek do gorącej wody i w ten sposób czekolada rozpuszcza się.



Gdy czekolada jest już w postaci płynnej dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 40g masła to mniej więcej kopiasta łyżka stołowa. Pozostawiamy do przestygnięcia.



Dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do naszej czekolady i mieszamy. Białka natomiast wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę i po dodaniu do naszej masy mieszamy.





Po wymieszaniu przekładamy do miseczek, pucharków lub jakiś innych pojemników. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Udekorować można przed lub po wyjęciu z lodówki.



 SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz